Odstartujte nový rok osobním rozvojem. 5 knih, které vás zaručeně posunou

V minulém roce se mi podařilo se celkem dostatečně věnovat knihám. Jsem za to rád, protože věřím, že prostřednictvím knih můžeme nahlédnout do mysli obdivuhodných lidí. Můžeme pozorovat jejich uvažování, které často měnilo svět, novátorské myšlenky a provokativní pohledy na různá témata. Knihy nám někdy mohou život obrátit vzhůru nohama, někdy nás jen popostrčí vpřed za našimi cíli a někdy nás donutí aspoň na chvíli přemýšlet jinak. Na některé knihy už ani nevzpomeneme a na některé nikdy nezapomeneme. V tomto krátkém článku bych vám chtěl doporučit pět knih, které patří k té druhé kategorii. Dejte nám vědět, jestli některé z nich znáte. A na jaké knihy, které jste minulý rok četli, nikdy nezapomenete vy. 

Odhalené emoce

Odhalené emoce je kniha od Paula Ekmana, která popisuje povahu emocí a jak emoce ovlivňují naše chování. Nastiňuje, jak jsou emoce univerzální napříč kulturami a jak je lze poznat skrze výrazy tváře, tělesný jazyk a další neverbální komunikaci. Také se zmiňuje o tom, jaký vliv mají emoce na naše rozhodování, vztahy s ostatními lidmi a jak je lze řídit a kontrolovat. Kniha je založena na rozsáhlém výzkumu Dr. Ekmana o emocích a výrazech tváře a je určena k pomoci čtenářům lépe porozumět svým vlastním pocitům a emocím ostatních. Obsahuje také praktický test, ve kterém můžete odhadnout, jak silná je vaše emoční inteligence.

Pozornost

Pozornost - skrytá cesta k dokonalosti je kniha od Daniela Golemana, která se zabývá významem pozornosti ve světě dneška a učí, jak ji rozvíjet pro lepší výkon a pohodlí. V knize Goleman tvrdí, že pozornost je klíčovou součástí emoční inteligence, a že schopnost regulovat svou pozornost je nezbytná pro účinné fungování v různých oblastech života. Také popisuje různé druhy pozornosti a jeji vliv na naše chování. Navíc kniha nabízí praktické tipy a techniky pro zlepšení pozornosti a koncentrace. Celkově se jedná o komplexního průvodce k pochopení a rozvíjení pozornosti za účelem dosažení pomyslné dokonalosti v různých oblastech života. Daniel Goleman je mimochodem autorem skvělé knihy Emoční inteligence, kterou jsem zmiňoval v tipech minulý rok, a díky které jsem se dostal ke knize Odhalené emoce.  

Klíčem je klid

Autorem knihy Klíčem je klid je Ryan Holiday, na kterého jsem narazil, když byl hostem podcastu Joe Rogana. Pamatuji si, jak mluvil o knize Hovory k sobě od Marca Aurelia a o stoicismu obecně. Jeho projev mě zaujal natolik, že jsem se chtěl dozvědět víc o jeho pohledu na svět. Vybral jsem si k tomu právě knihu Klíčem je klid v audio podobě.

Autor se v knize zabývá myšlenkou, že klid nebo schopnost zůstat klidný a přítomný v obtížných situacích, je nezbytný pro úspěch, štěstí, ale i zdraví. Holiday tvrdí, že klid nám umožňuje spojit se se sebou samými, dělat lepší rozhodnutí a nabízí praktické rady pro nastolení klidu ve našem životě. Kniha čerpá z širokého spektra zdrojů od filozofů a spisovatelů přes politiky, vojevůdce a úspěšné podnikatele až k osobním zkušenostem a nabízí tak na téma komplexní pohled. 

Inner game pro manažery

Inner game pro manažery je kniha od Timothyho Gallweye, která aplikuje principy metody inner game neboli vnitřní hry na zaměstnání/podnikání. Autor vyvinul tuto metodu již v 70. letech minulého století, kdy ji nejprve začal uplatňovat při koučování sportovců. 

Knihu jsem poslouchal v audio podobě a Gallwey v ní tvrdí, že nejvýznamnější překážky pro dosažení optimální výkonnosti v práci často leží uvnitř nás, nikoliv ve vnějších okolnostech nebo výzvách. Popisuje, že prostřednictvím práce s vědomím, konkrétně balancováním mezi svým prvním já, které je naším vnitřním kritikem a druhým já, které je víc soustředěné a přítomné, můžeme tyto vnitřní překážky překonat a zlepšit svůj (nejen) pracovní výkon. Kniha nabízí praktické nástroje a techniky pro práci s emocemi, myšlenkami a celkovým vědomím a zkoumá, jak můžeme přístup inner game využit pro zlepšení produktivity a kreativity nejen v práci, ale i jiných oblastech života. 

Duše peněz

Knihu Duše peněz napsala Lynne Twist. Autorka se zabývá rolí peněz v našem životě a jak je používat, abychom konali dobro. Tvrdí, že náš vztah k penězům je často ovlivněn našimi vírami a hodnotami, a že máme moc transformovat naše vztahy k penězům, abychom mohli žít více naplňující a smysluplný život. Sdílí příběhy ze svého života a života ostatních, aby nastínila způsoby, jak používat peníze k podpoře našich nejhlubších hodnot a účelů. Twist zároveň nabízí praktické rady, jak můžeme pohled na peníze kompletně změnit a používat je způsobem, který je v souladu s našimi ideály a cíli. Duše peněz pro mě byla inspirativní knihou hlavně díky poutavým příběhům, které podnětně vyzývají čtenáře ke zkoumání svého vlastního vztahu k penězům a jejich používání způsobem, který podporuje nejen vlastní hodnotový systém, ale ideálně i blaho společnosti.

Jirka z B.Side

Zpět do obchodu