Manuál, jak na začínající nemoc

Vždy to přijde, když se to hodí nejméně. Ráno se probudíte s knedlíkem v krku. Cítíte, že něco je jinak. Po pár vteřinách vám dojde, že jste nejspíš chytli nějakou virózu a následujících pár dní asi nebude probíhat úplně podle plánu. A nebo bude? Možná to není tak vážné. Ale co když se to zhorší? Bude lepší vše zrušit a ulehnout, nebo zatnete zuby, zvládnete svůj program a ono to třeba samo odezní? Jak můžete poznat, kdy jste opravdu nemocní a kdy vám jen není nejlíp? Pojďme se podívat na pár základních vodítek.

1. Dejte si odstup

V den, kdy se probudíte s bolavým krkem nebo cítíte, že na vás něco leze, nedělejte závěry ihned po probuzení. Můžete mít jen podrážděnou sliznici z dýchání ústy, suchého vzduchu nebo chladu. Pořádně se napijte, vystavte se dennímu světlu a zkuste svůj stav zhodnotit cca za 20 minut, až se všechny hormony rozběhnou. Neovlivňujte vnímání svého těla kofeinem, prášky na bolest ani cvičením. Pokud chcete své tělo vnímat a rozumět mu, nesnažte se jeho signály jakkoliv zkrestlit. První den si zkuste trochu odlehčit a sledujte, jak se bude situace dál vyvíjet. 

 2. Zapojte technologii

Nemyslíme tím nic nic převratného. Jako první postačí starý dobrý teploměr. Teplota je jasný signál toho, že váš imunitní systém je ve válce a bude potřebovat energii. Odpočívejte, jak jen můžete, než teplota klesne.

Dalším skvělým pomocníkem je měření klidové tepové frekvence. Změřit ji můžeme už i aplikacemi na vašem telefonu nebo si nahmatat puls, stopnout si minutu a počítat. Musíte ale vědět, v jakých číslech se vaše tepová frekvence běžně pohybuje. Pokud je v daný den o více než 15 % vyšší než je běžný průměr, potřebujete klid. Rozhodně ten den nedělejte nic fyzicky náročného. Samotné zvýšení tepové frekvence ještě neznamená nemoc, ale určitě to znamená, že je tělo ve stresu a odpočinek mu prospěje.

Za zmínku stojí také domácí CRP test, který pořídíte v každé lékárně. Pomůže vám rozeznat virová onemocnění. Ta se léčí pouze klidem a potlačováním příznaků od těch většinou více problematických bakteriálních onemocnění, která vyžadují antibiotika (streptokoky, stafylokoky aj.).

- Hodnota CRP do 5 mg/l je považována za normální stav.

- Hodnota CRP 6-30 mg/l znamená virové onemocnění a doporučuje se test za 1-2 dny opakovat.

- Hodnota CRP nad 30 mg/l již značí velmi pravděpodobně bakteriální infekci.

- Hodnoty okolo 300 mg/l a více znamenají již velmi závažný bakteriální zánět v těle. 

3. Vnímejte odezvu na zátěž

Vyšli jste schody do bytu a nemůžete to rozdýchat? Je vše více namáhavé než normálně? Tělo vám dává jasně najevo, že má mnohem důležitější věci na práci než váš pohyb. I v takovém případě ho raději poslechněte. Sice byste nejspíš zvládli, co je potřeba, ale možná budete zbytečně prodlužovat své trápení, ohrožovat infekcí svoje okolí a nakonec můžete skončit ve stavu, kdy vás nemoc položí úplně.

Pokud ovšem nemáte teplotu, vaše tepová frekvence je jen lehce nad normou a fyzické úsilí vnímáte také běžně, pokračovat v denních povinnostech a dokonce i tréninku pro vás nejspíš není nebezpečné. Je jistě na místě zvážit, zda chcete riskovat, že někoho nakazíte něčím, co vás osobně neohrožuje, ale někoho jiného by mohlo.

Pro zjednodušení poskytujeme schéma, jak se můžete rozhodnout. Jedná se o obecná vodítka pro naprosto zdravé lidi. Konkrétní postup musí vždy stanovit ošetřující lékař.

- Lehce zvýšená teplota, CRP < 30 mg/l = odpočinek. Pokud nepomáhá -> lékař.

- Horečka nebo CRP > 30 mg/l = lékař.

- Teplota pod 37 stupňů, tepová frekvence pod 115 % normy, CRP < 5 mg/l = Můžete směle pokračovat v tom co potřebujete dělat, včetně tréninku.

- Pokud jsou vaše hodnoty CRP zvýšené i několik dní po odeznění příznaků, je dobré uvědomit lékaře.

Co je zbytečné?

Nesnažte se vyléčit přehříváním, slivovicí ani cvičením jako Jarda Jágr. Nic z toho vám nepomůže a zbytečně přidáváte tělu stres, se kterým se musí vyrovnat. Berete mu tak energii, kterou potřebuje víc než kdy jindy. Vitamín C vám pomůže jen velmi mírně. Pokud něco stojí za zkoušku, je to zinek, vitamin D a klid. V žádném případě ale příznaky nemoci nepodceňujte a neignorujte. Pokud se rozhodnete neléčit, ujistěte se, že je vše v pořádku (teplota, klidová TF, CRP test).

Zpět do obchodu