Jaro bez únavy

Jarní únavou trpí dle průzkumu až tři čtvrtiny populace. Přestože se příroda probouzí a slunce začíná hřát, může se stát, že i vás postihne notoricky známá „jarní horečka“ - hluboká a vleklá únava provázená pocity skleslosti a vyčerpání. Co je reálnou příčinou našeho vyčerpání a co lidský organismus potřebuje na začátku nové sezóny? 

Původ jarní horečky

Jarní únava není diagnostikována jako nemoc, ačkoliv se při ní tak můžeme cítit. Její příčiny nejsou stále přesně jasné, řada odborníků se však shoduje, že je z velké části důsledkem zimy. Po zimě jsme po fyzické i psychické stránce vyčerpáni a jarní únava může pramenit z toho, jak jsem se k sobě přes zimu chovali a jak jsme náchylní na změny. Pokud jsme se v zimním období přepínali, zapomínali na své vnitřní potřeby, nerelaxovali, málo se hýbali a neuvědoměle se stravovali, pravděpodobně budeme pociťovat tělesnou a mentální únavu. Ve skutečnosti problém jarní únavy ale skýtá zejména ve vitamínovém deficitu. Ten se projevuje snížením výkonnosti, úbytkem fyzické i psychické síly a narušenou obranyschopností.

Více vitamínů, méně únavy

Tělo potřebuje doplnit po zimě vše, co mu aktuálně chybí. Jedná se přitom o látky, které jsou nezbytné v metabolických pochodech pro výrobu energie a podporu obranyschopnosti proti bakteriím, virům a škodlivinám v ovzduší. Hovoříme především o vitamínu D, který je spíše hormonem nežli vitamínem a jeho hlavním zdrojem je přímý dopad slunečního záření na lidskou pokožku. Po dlouhých měsících bez slunce hladina vitaminu D v lidském těle výrazně klesá, a proto bychom si ji měli nechat změřit a dle výsledků zvážit suplementaci. V takovém případě je skvělým zdrojem například olej z tresčích jater. Pozornost bychom dále měli věnovat vitamínům ze skupiny B zejména pak vitamínu B6, který napomáhá organismu v produkci energie a podporuje imunitní systém. Z potravin ho lze získat v hovězím či vepřovém mase, játrech, tuňáku nebo třeba fazolích a bramborech. V neposlední řadě bychom měli myslet také na vitamín C, který je významným antioxidantem a zkracuje délku onemocnění. Najdeme ho v zelí, kapustě či například v paprikách. Pomoci nám může také vitamín A obsažený v mrkvi nebo rajčatech.

Více minerálů, více energie

Potřebnou životní energii nejen na jaře nám dodává hořčík, který je zapojený do 300 až 600 procesů v lidském těle. Mezi nejdůležitější z jeho funkcí řadíme zmíněnou produkci buněčné energie, relaxaci nervové soustavy či redukci stresu. Minerály jako zinek a selen jsou významným  prvkem v boji proti virovým onemocněním, protože brání množení virů na sliznicích dýchacích cest a mírní tak příznaky běžné rýmy. Selen je mimo jiné složkou enzymu, který napomáhá tvorbě hormonů štítné žlázy a které regulují metabolismus a uvolňují energii.

Zdravý životný styl

Účinným bojovníkem proti jarní únavě je stejně jako u jiných neduhů obyčejný zdravý životní styl. 

Spánek. V průběhu dne naše tělo vykonává řadu velmi náročných operací, ze kterých se regeneruje když spíme. Každý dospělý jedinec by si tak měl dopřát přibližně osm hodin kvalitního spánku denně. Na zdravém spánkovém režimu je závislý náš po zimě vyčerpaný imunitní systém a spánková deprivace může vést k řadě chronických onemocnění. 

Zdravá strava. Abychom měli více energie, je potřeba se stravovat potravinami s vysokým obsahem vitamínů, minerálů, bílkovin a bohatými na vlákninu. Zároveň bychom se měli vyhýbat cukrům, které nám dodávají energii pouze krátkodobě.

Dostatek pohybu. Je všeobecně známo, že tělesná aktivita posiluje naše zdraví, kondici a obranyschopnost. Přestože je to při jarní únavě náročné, měli bychom se snažit najít motivaci ke cvičení, nebo alespoň vyrazit každý den na procházku. Důležité je nesedět doma, ale trávit čas na slunci.

Reference

Arakelyan, Hayk. (2019). Springtime lethargy. 

https://www.bbc.com/news/health-13546925

http://www.everydayhealth.com/columns/therese-borchard-sanity-break/april-cruelest-month-depressed-anxious-spring/

 

 

Zpět do obchodu