Potenciál: David Dvořák

David Dvořák je profesionální zápasník MMA a ambasador B•Side, který od března roku 2020 reprezentuje Českou republiku v UFC, nejprestižnější MMA organizaci na světe. Za necelý měsíc bude osmadvacetiletý bojovník čelit svému již třetímu soupeři v elitní světové organizaci. V Las Vegas se pokusí obhájit sérii patnácti vítězství v řadě - naposledy prohrál v květnu 2012. Jak se David přezdívaný „Undertaker“ na zápas připravuje a jak vnímá kariéru úspěšného sportovce?

Potenciál je magazín o seberozvoji, work-life balance, úspěchu, duševní hygieně a důležitosti zdravého životního stylu. Každý měsíc přináší rozhovor s hosty, kteří vynikají ve svém oboru.

 

Jak se máš, Davide, a jak se chystáš na cestu do USA?

Díky, mám se celkem fajn. Samozřejmě v rámci možností a náročnosti přípravy. Nejvíc času (ostatně jako vždycky) trávím teď hlavně v gymu. Co se týče samotné cesty do Spojených států, řešíme papírování a 4. května vyrážíme směr Las Vegas.

V sobotu 22. května to vypukne a nastoupíš na svůj třetí souboj v UFC. Jak tento zápas vnímáš?

Snažím se každý zápas vnímat stejně a nedělat v nich rozdíly. Chci vyhrát, to je můj hnací motor.  Za tím si jdu a udělám pro to maximum. 

Jak probíhala tvoje příprava? Lišila se něčím od ostatních tréninků?

Stejně tak jako nedělám rozdíly v přístupech k jednotlivým zápasům, ani moje příprava se nějak razantně od přípravy na jiné zápasy nelišila. Denně mám pravidelně dva až tři tréninky, cestuji kvůli nim po celé republice a jedu jako vždycky na sto procent (směje se).

V jakém kole bude t.k.o.? 

Ve druhém!

Jak dlouho se v USA zdržíš a jaké máš po zápase plány?

Celá naše cesta bude trvat od 4. do 27 května. Zápas je v sobotu 22. května, tudíž se pak zdržíme na 5 dnů. Určitě se chystáme podniknout nějaký výlet, jako to děláme vždycky, když někam cestujeme. Jsem zvědavý, co nám USA přinese.

Kolik zápasů bys rád zvládl ještě do konce roku?

Mým cílem je do konce roku stihnout ještě dva zápasy. Tím bych totiž za sebou měl celkem už 4 souboje v UFC a mohl bych začít vyjednávat o nové smlouvě.

Studuješ a znáš své soupeře?

Soupeře vždy studuju velmi důkladně. Společně s týmem nakoukáváme všechny zápasy pak je následně rozebíráme. Považuji to za nutnou a důležitou část každé přípravy.

Teď trošku od plánů odbočíme… Kdy naposledy jsi měl upřímnou radost ze zápasu / obecně MMA? 

Myslím, že obecně mám z MMA radost velmi často a stále mě to naplňuje. Poslední zápas byl skvělý a hrozně jsem si ho užil. Vlastně si užívám každý dobře odvedený trénink - největší radost mi dělá, když se sportem bavíme a užijeme si při něm i trochu srandy.

Chtěl jsi někdy ukončit kariéru zápasníka při zápasu nebo těsně po něm?

Nikdy jsem nedošel do fáze, že bych to chtěl před zápasem nebo po něm vzdát. Měl jsem ale jedno takové období v životě, kdy jsme si říkal, že na to kašlu a skončím. Naštěstí mě to ale přešlo.

Bojíš se konce kariéry?

Nebojím. Všechno jednou končí. I život jednou skončí. Není tak důvod se něčeho bát. Věřím, že mi pak život přinese zase jiné radosti.

Co je pro tebe smyslem života?

Žít smysluplný život. Dělat to, co mě baví, užívat si a poznávat svět. 

Co je pro tebe v životě největší motivací?

Největší motivací v tom, co dělám, je pro mě možnost poznávání. Sám sebe a světa kolem nás.

Co děláš, když máš absolutně volno?

I když mám absolutně volno, většinou stejně sportuju. Baví me venkovní sporty jako turistika nebo střelba. A taky hraju Zaklínače (směje se).

Máš v hlavě svůj seznam věcí, které bys chtěl v životě zkusit, zažít, vidět?

Chtěl bych procestovat většinu zemí na planetě. Postavit dům, založit rodinu, vybudovat záchranou stanici pro zvířata a mít pěknou sbírku zbraní.

A na závěr. Kdybys měl poradit jednu věc, kterou si od tebe mohou vzít začínající sportovci a zlepšili by si tím život, co by to bylo?

Neposlouchejte názory lidí, kteří vám říkají „na to nemáš“. Pokud něco chcete, nehledejte důvody, proč to nejde, ale cestu, jak by to jít mohlo. Nikdy se nenechte nikým odradit.

Zpět do obchodu