Trénujte vděčnost. Budete mít spokojenější život

Pamatujete si, za co jste byli naposledy vděční? Jak jste se u toho cítili? A jaké emoce ve vás vzpomínka na vděčnost nyní vyvolává? Ať už jste si vzpomněli na jakoukoli situaci, věříme, že ve vás vzbudila převážně pozitivní pocity. Vděčnost je totiž často spojována s radostí, vnitřním klidem a životní spokojeností. Zažíváme ji ve vztahu k věcem, kterých si ve svém životě vážíme. Můžeme být vděční za láskyplné vztahy, za své zdraví či zdraví našich blízkých. Ale také za maličkosti, jako je slunečné počasí nebo, že nám neznámý člověk podržel dveře.

Vděčnost nemusí přicházet pouze ve výjimečné chvíle. Můžeme ji pociťovat při vnášení pozornosti do mnoha stránek života, které jsou v pořádku. Mnoho z nás si bohužel zvyklo věnovat svou pozornost spíše tomu, co je v nepořádku. Přitom vše, čím se zabýváme, narůstá na síle. Jak jsme již nastínili o pár řádků výše, dobrá zpráva je, že vděčnost se dá pěstovat. A nemyslíme tím popírání obtížných situací v životě, ale rozvíjení jiného způsobu myšlení, které může náš život v mnoha směrech pozitivně ovlivnit.

Jak vděčnost pěstovat?

Existuje mnoho způsobů a cest, jak na to. My vám představíme Deset prstů vděčnosti neboli techniku, se kterou máme skvělé zkušenosti a baví nás. Tato technika je vyučována v rámci výcviku všímavosti (MBCT - Mindfulness Based Cognitive Therapy) a spočívá v přiřazování jednotlivých prstů ke věcem, za které jsme v průběhu dne vděční. Určitě si jako první vybavíte rodinu, zdraví, přátele a podobně. Zkuste si však vzpomenout na situace, které se dnes ve vašich životech odehrály a běžně byste jim nevěnovali větší pozornost. Vzpomeňte si na momenty, které vám den zlepšily, byť jen o trochu. A za které právě proto můžete být vděční. Zní to jednoduše, ale někdy to dá zabrat. Vyzkoušejte si to rovnou teď.

Co nám pěstování vděčnosti může přinést?

Kultivace vděčnosti nám může pomoci zlepšit mezilidské vztahy, zdraví a přispět k celkové spokojenosti v životě. A překvapivě nám může zlepšit i spánek. Pokud si před spaním vyjmenujeme věci, za které jsme vděční, zklidníme tím emoce a navodíme pozitivní náladu. Usínání pak bude snažší a příjemnější, než když máme hlavu plnou myšlenek na pracovní úkoly, na to kdo nás zrovna rozčílil nebo obecně na věci, které nás trápí. 

Zajímavostí je, že lidé, kteří pravidelně pěstují vděčnost se subjektivně vnímají méně materialisticky a nepociťují tolik závisti vůči ostatním. Jsou více altruističtí, štědří a mají přesvědčení, že materiální věci jim radost v životě nepřinesou. Díky pěstování vděčnosti se postupně učíme přenášet pozornost na to dobré, co v našem životě již je a běžně bychom si toho nevšimli. Zároveň nám vděčnost může pomoci obstát v náročných životních situacích, kdy navzdory všemu zlému, co se nám děje, zvládneme hledat a vidět pozitiva.

Zkuste kultivovat pocity vděčnosti každý den a udělejte z toho zvyk. Před spaním nebo kdykoliv jindy. Brzy začne vnímat pozitivní změny, o kterých jsme psali. Za co jste vděční právě teď? Podělte se s námi do komentářů. Já jsem vděčný za to, že jsem byl dnes na procházce, že příjemně hřálo sluníčko a je cítit, že přichází jaro. Dál jsem vděčný za to, že se s vámi můžeme podělit o tenhle jednoduchý lifehack, a že možná někomu z vás pomůže obrátit život k lepšímu.

Zpět do obchodu