S jakou knihou odstartovat nový rok?

Nový rok je skvělou příležitostí a motivací k tomu udělat něco pro své já, to není žádná novinka. Občas je však těžké najít způsob, jak začít a především, jak vydržet. Sepsali jsme proto pro vás 5 knižních tipů, které nás v poslední době inspirovaly a staly se nepostradatelným pomocníkem na cestě za dosažením našich cílů, snů a lepšího já. Podívejte se na ně!

Daniel Goleman: Emoční inteligence 

Co to znamená být chytrý? Je „chytrost” něčím, co je člověku předem dáno, aniž by na tom mohl něco změnit? Donedávna se myslelo, že ano, a že tím, co určuje inteligenci člověka, je právě míra úspěšnosti v IQ testech. Kupodivu to tak ale není. Daniel Goleman, jeden z nejpřednějších amerických psychologů, ve své knize Emoční inteligence rozpoutává revoluci v zavedeném uvažování o lidské inteligenci a přesvědčivě ukazuje, že naše chápání je příliš zúžené. Schopnost empatie, sledování dlouhodobých cílů, umění domluvit se s ostatními. To vše a ještě mnoho dalšího je příkladem emoční inteligence, která má ve skutečnosti daleko rozsáhlejší vliv na to, jak budeme v životě úspěšní a spokojení.

Dan a Chip Heath: Jak zaujmout hned napoprvé

Proč nás některé nápady, myšlenky či zprávy okamžitě zaujmou a jiné nikoliv? Čím to je, že nám určité informace utkví v paměti tak snadno? Proč jedna reklama zabere a druhá zapadne? V knize Jak zaujmout hned napoprvé nalezneme nepřeberné množství příkladů z praxe, které dokumentují, jaké náležitosti musí prezentace myšlenky splňovat. Celosvětově úspěšná příručka o šesti kapitolách nás seznamuje s tím, co tvoří jádro informace. Dozvíme se, jak upoutat pozornost nečekaným zvratem, proč uvádět konkrétní fakta a jména jednotlivců, jak přesvědčit lidi, aby zprávě uvěřili. Nebo jak například vyvolat emoce a vyprávět příběh tak, aby si ho každý zapamatoval lépe než suchou statistiku.

Jim Kwik: Nespoutaná mysl

Jak se zbavit všech životních limitů, které nás omezují a kvůli kterým se do spousty věcí v profesním i osobním životě nepouštíme? Slavný kouč a motivátor Jim Kwik čtenářům představuje své revoluční techniky, které se zaměřují především na schopnost lepšího soustředění, rychločtení, cvičení pro zdravý mozek či filtrování každodenních informací a s ním spojené zvládání úzkostných a depresivních stavů. Mimo jiné se také zabývá otázkou zlepšení paměti, umění správného a rychlého rozhodování a omezování digitální závislosti. 

James Nestor: Dech

V posledních letech se velké množství z nás začalo více zajímat o zdravý životní styl. Více sportujeme, lépe se stravujeme, staráme se o kvalitu našeho spánku, otužujeme se, monitorujeme každou svoji tělesnou funkci. Stále však většinou zapomínáme na to, co je nám nejpřirozenější. Dýchání. Novinář James Nestor ve své knize ukazuje, že dýchání je naprostý základ našeho bytí. Poté, co jeho dlouhodobé zdravotní problémy vyřešilo až dechové cvičení, ke kterému se zpočátku stavěl nedůvěřivě, se rozhodl vydat na cesty, aby našel podstatu té zdánlivě nejjednodušší věci na světě. Od plicních laboratoří, přes pěvecké sbory, starověká pohřebiště, sovětské výzkumné základny až po ulice brazilského Săo Paula ve své knize Dech porovnává vědecké poznatky z oblasti fyziologie, biochemie či psychologie s jogínskými a dalšími tradicemi a popisuje důležitost umění správně dýchat. V neposlední řadě také přikládá dechové protokoly vycházející z vlastního výzkumu a odpovídající různým životním situacím.

Lanny Bassham: With Winning in Mind

With Winning in Mind je skvělá kniha pro každého, kdo se zajímá o schopnost udržet si konzistentní duševní výkon pod psychickým i fyzickým tlakem při sportu, práci i v osobním životě. Autor knihy, držitel zlaté olympijské medaile, popisuje koncept duševního managementu jakožto registrované metody a techniky soutěžících. Naučíte se, jaké tři hlavní duševní procesy ovlivňují naší výkonnost, jak kontrolovat svoji mysl při náročných situacích a jak se na výkon připravují ti nejlepší z nejlepších. Tento strategický text je určen k opakovanému čtení, aby co nejefektivněji pomohl čtenářům dosáhnout svých cílů.

Tak už víte, která to bude? Anebo máte nějaký tip pro nás? Pokud ano, dejte nám vědět. Ať už se rozhodnete jakkoliv, přejeme vám hodně úspěchů. A nezapomeňte na sobě pracovat. Jsme tu pro vás a společně můžeme být v novém roce zase o něco lepší verzí sebe sama.

Zpět do obchodu