Rozhovor o tréninku a regeneraci s Davidem Dvořákem

David Dvořák je profesionální zápasník MMA, který od března roku 2020 reprezentuje Českou Republiku v UFC, což je nejprestižnější MMA organizace na světe. V UFC proti sobě nastupují pouze ti nejlepší z nejlepších, a pokud se chce zápasník dostat na špičku, musí na sobě opravdu tvrdě makat. Jakým způsobem to dělá právě David Dvořák se dozvíte v rozhovoru níže.

Davide, kolik máš týdně tréninků?
Týdně mám obyčejně mezi 12 až 15 tréninky.

Jaké to jsou tréninky?
Jsou to specifické disciplíny, které mám od pondělí do soboty. Patří mezi ně kick box, thajský box, box, wrestling, grappling nebo přímo MMA. Každý den ráno mám pak trénink s kluky z TopAtlet. Buď mám silově kondiční trénink, který mám momentálně nastavený na 2x týdně, lapy 2x - 3x týdně a do toho mám nad rámec vložené 2 tréninky mobility a dva tréninky takewonda. Každou neděli mám pak volno.

DSC_7919

Jak dlouhou dobu už takhle často trénuješ?
Na tento režim jsem najel po posledním zápasu v Brazílii, takže od konce března. Do té doby jsem trénoval méně, maximálně 2 tréninky denně. Měl jsem ještě jiné práce o povinnosti a nedalo by se to s tréninkem zvládnout.

Myslíš, že takový zápřah může zvládnout každý?
Rozhodně ne. Tohle je věc, na kterou si člověk musí zvyknout, musí být na to připravený a musí dobře regenerovat. Rozhodně to není ani v nejmenším pro každého.

Máš ještě jiné fyzické aktivity krom tréninku?
Ani moc ne. Rád jezdím na kole nebo chodím na houby, ale to je pro mě spíš forma aktivní regenerace.

Jak obnovuješ síly?
Z aktivní regenerace to jsou zejména procházky a kolo, jak jsem už říkal. Rád si ale občas zajdu i do sauny a dbám na to, abych měl dostatek kvalitního spánku. Snažím se spát minimálně 8 hodin denně, někdy i více. Důležitá je pro mě i kvalitní a zdravá strava. V neděli si tedy občas dám k jídlu i něco ne úplně zdravého, ale nemám z toho těžkou hlavu. Pravidelně také užívám různé doplňky stravy, které mi pomáhají udržet výkonnost a zvládnout všechnu fyzickou i mentální zátěž, která se během týdně nastřádá.

DSC_8139

Jaké doplňky stravy používáš?
Na imunitu používám preventivně Penoxal a na rychlejší regeneraci a lepší spánek používám B-Side. Tyhle dva doplňky beru každý den. Dál používám i kloubní výživu a někdy si dám po tréninku protein nebo BCAA, ale není to nic pravidelného.

Medituješ nebo nějak řešíš mentální složku regenerace?
Nevím jestli se to dá považovat za meditace, ale dělám pravidelně vizualizace. Představuji si jak tréninky, tak zápasy a trénuji tak hlavu i v tomhle směru.

Máš nějaké oblíbené knihy, které bys ostatním doporučil?
Jsem velký fanoušek fantasy. Takže můžu rozhodně doporučit všechno od J.R.R. Tolkiena, který napsal například Pán prstenů nebo Hobit aneb cesta tam a zase zpátky.

Zpět do obchodu