Jak na práci z domova

Home office – současné motto mnoha společností po celém světě. Žijeme v extrémně náročné době. V době sociálního distancování a izolace nezáleží na tom, zda jste nováček anebo zkušený pracovník na dálku, každý čelí stejným výzvám mezi čtyřmi stěnami svého domova. Rozptýlení číhá všude, je těžké ho ignorovat a produktivita se velmi snadno mění v otálení. Jste součástí týmu home office? Pak zjistěte spolu s námi jak v domácí kanceláří neztrácet koncentraci, efektivně využívat svůj čas a jak z nestálé situace profitovat.

Režim

Nezačínejte svůj pracovní den doma jinak než byste ho začali v kanceláři. Vysvlečte pyžamo a vstaňte z gauče. Mozek pracuje s určitými návyky a ke stimulaci konkrétních reakcí využívá venkovní podněty. Zatímco tak domácí oblečení a obývací pokoj symbolizují pohodlí a relax, uklizený pracovní stůl vám pomůže rychleji se dostat pracovních režimu.

Produktivita 

  • Disciplína

    Nezáleží na tom, zda umýváte nádobí nebo perete prádlo – home office často svádí k tomu dělat více věcí najednou. V tomto případě je nutné mít disciplínu. Jak na ni? Stanovte si rutinu a začněte každé ráno s plánováním dne pomocí Single Taskingu: zapište si všechny úkoly, seřaďte je podle důležitosti a projděte jeden po druhém. Nic nekombinujte. Díky Single taskingu zůstanete soustředěni a na konci dne zjistíte, že jste toho zvládli mnohem více.

  • Organizace jako klíč k produktivitě

    Vytvořili jsme pro vás seznam tipů, jak si správně vytvořit seznam úkolů a jak na konci dne ukončit práci s dobrým pocitem. 

  1. Princip Eat the Frog

    Věnujte se nejprve nepříjemným úkolům namísto toho, abyste je odkládali. Tímto způsobem zůstanete po zbytek dne motivováni a plni energie. Odkládané a nepříjemné úkoly častokrát probouzí spirálu prokrastinace, která výrazně ovlivňuje celkovou výkonnost a pracovní nasazení. 

  2. Deep Work kalendář

    Naplánujte si pevné struktury a pravidelné postupy ve vašem týdenním kalendáři. Stanovíte-li si dlouhodobější cíle, postupem času se pro vás stanou běžnou praxí.

  3. Využijte svého chronotypu

    Chronotyp lze definovat jako individuální načasování fyziologických, biochemických a psychologických proměnných, které úzce souvisí s cyklem spánku a bdění. Jste spíše ranní ptáče nebo noční sova? Podle toho si naplánujte své aktivity a volný čas. Pokud se ráno dokážete lépe soustředit, pracujte na nejdůležitějších úkolech. Večer budete mít čistou mysl a prostor věnovat se jiným činnostem.

  4. Technika Pomodoro

    Pracujte produktivněji v intervalech. Zvolte si úkol a nastavte si na jeho vypracování časový limit 25 minut. Během stanovených 25 minut pracujte výhradně na daném úkolu. Poté si dejte 3 až 5 minut pauzu a interval opakujte. Během přestávky se odměňte nádechem na čerstvém vzduchu.

Pauza

Za jakýchkoliv okolností si vyčleňte čas na pravidelnou pauzu. Postupujete podle plánu a plníte jeden úkol za druhým? Tento výkon však nebudete schopni udržet dlouho. Jakmile se začne stmívat a pokud jste si za celý den nenašli chvilku oddechu, začnete se cítit vyhořele a unaveně. Z dlouhodobějšího hlediska budete po ránu méně motivovaní a vaše produktivita bude trpět. O pauze je důležité vypnout. Dopřejte si aktivní přestávky během níž se vydáte na procházku anebo si krátce zacvičíte. Důležité je opustit pracovní stůl. Zároveň dodržujte předem stanovenou pracovní dobu a na jejím konci vypněte počítač. Přestože je lákavé odkládat denní úkoly na večer či dokonce na noc, regenerace je důležitější než nic nedělání. Vaše nervy potřebují přestávky, aby mohly efektivně zpracovávat a předávat informace. Po pravidelných přestávkách budete moci pokračovat v práci s mnohem větším množstvím energie a na konci dne zjistíte, že jste byli produktivnější. 

Home office je výzva pro nás všechny, přestože pro vás může být pouze přechodným obdobím. Využijete-li však jeho potenciálu a vytvoříte si svůj systém, můžete dlouhodobě zlepšit svůj work-life balance. Máte dovednosti na to, abyste úkol splnili. Doma jste stejně silní jako v práci. 

Reference:

Bloom, Nicholas & Liang, James & Roberts, John & Ying, Zhichun. Does Working from Home Work? Evidence from a Chinese Experiment. The Quarterly Journal of Economics, [2015]. 130. 10.1093/qje/qju032. 

ZACK, Devora. Singletasking: get more done--one thing at a time. Oakland, CA: Berrett-Koehler Publishers, a BK Life book, [2015]. ISBN 9781626562615.

Zpět do obchodu