Forest Bathing: Ověřený recept na zdraví a pohodu

V dnešním uspěchaném a technologicky propojeném světě se stále více lidí obrací k přírodním způsobům relaxace a obnovy energie. Jednou z ověřených metod, která získává na popularitě je "forest bathing" neboli "lesní koupel". Tato metoda pocházející z Japonska se originálně nazývá shinrin-yoku a nabízí jedinečný způsob spojení s přírodou a prospívá našemu fyzickému i duševnímu zdraví. V tomto článku se dozvíte, co forest bathing je, čím nám může být prospěšný, jak konkrétně na něj a další užitečné tipy. 

 Co je to forest bathing?

Jak jsme již zmínili výše, jedná se o praxi vycházející z japonské tradice, která spočívá v ponoření se do atmosféry a prostředí lesa. Cílem je zcela vnímat přítomnost lesa pomocí všech smyslů a získat tak relaxační, ale i zdravotní benefity, které tato přírodní prostředí nabízejí. 

 Proč je prospěšné? 

Forest bathing má řadu prospěšných účinků na naše fyzické zdraví a duševní pohodu. Některé z nich jsou následující: 

Snížení stresu: Přítomná procházka v lese, vnímání zvuků, vůní a obrazů přírody, snižuje hladinu stresových hormonů, jako je kortizol, a pomáhá nám relaxovat a skutečně odpočívat. 

Zlepšení nálady: Prostředí lesa má pozitivní vliv na naši náladu a emoční stav. Forest bathing může snižovat symptomy deprese a úzkosti a zvyšovat pocit pohody. 

Posílení imunitního systému: Terpeny, přítomné v lesních rostlinách, mají antioxidační a protizánětlivé účinky, které podporují imunitní systém a chrání nás před nemocemi. 

Zlepšení koncentrace: Pobyt v přírodě a oddych v lesním prostředí podporuje naši schopnost soustředit se a zlepšuje kognitivní funkce. 

Jak konkrétně na forest bathing? 

Nyní, když víme, jaké jsou přínosy této metody, je čas se podívat, jak na to. Níže naleznete několik tipů, jak forest bathing efektivně praktikovat: 

Věnujte pozornost svým smyslům: Uvolněte se a věnujte se vnímání všech smyslů. Pozorujte stromy, poslouchejte zvuky ptáků a šelest větru, vnímejte dotek lesního podrostu a vůně, které jsou kolem vás.

Zpomalte a vnímejte přítomnost: Záměrně se zpomalte a uvědomte si přítomný okamžik. Umožněte si procházku v lese se záměrem uvolnit mysl a naladit se na prostředí. 

Odpojte se od technologií: Při praktikování forest bathing nevyužívejte mobilní telefony a jiné elektronické zařízení. Zaměřte se na přírodu a odpočiňte si od digitálního světa. 

 Jak často praktikovat forest bathing? 

Frekvence praktikování forest bathing závisí na vašich individuálních preferencích a dostupnosti přírody. Pokud je to možné, doporučuje se provádět forest bathing alespoň jednou týdně. I krátká, vědomá procházka v lese může mít prospěšné účinky, snažte se tedy najít si čas alespoň na krátký pobyt v přírodě. 

Forest bathing je jednoduchá a přirozená metoda pro zlepšení našeho fyzického a duševního zdraví. Procházka v lese a vnímání přírodních krás nám pomáhá snižovat stres, zlepšovat náladu a posilovat imunitní systém. Nalezení času na pravidelnou lesní koupel se vyplatí a může mít dlouhodobé pozitivní účinky na naše well-being.

Zpět do obchodu