Betaglukany

Betaglukany jsou skupina rozpustných vláknin, polysacharidů, které se přirozeně vyskytují ve stěnách buněk některých kvasinek, hub, bakterií a rostlin, zejména v ovsu a ječmeni. Jedná se o složené cukry (polysacharidy), které jsou tvořeny molekulami glukózy spojenými specifickými glykosidickými vazbami, typicky β−(1,3) a β−(1,4) vazbami.

Betaglukany odlišné od jiných druhů vlákniny

Právě tyto vazby určují jejich unikátní strukturu a biologickou aktivitu, která se liší od jiných druhů vlákniny. Lze je považovat za jedny z nejsilnějších přírodních látek s prokazatelnými pozitivními účinky na lidské zdraví, a proto jsou předmětem intenzivního vědeckého výzkumu.

Betaglukany pro posílení imunity

Jednou z nejvýznamnějších vlastností betaglukanů je jejich schopnost modulovat imunitní systém. Po požití se betaglukany dostávají do trávicího traktu, kde nejsou štěpeny lidskými enzymy (protože se jedná o vlákninu) a putují do tenkého a tlustého střeva. Zde interagují se specifickými receptory na povrchu imunitních buněk, jako jsou makrofágy, neutrofily a NK buňky (natural killer cells), které jsou součástí naší vrozené imunity. Tato interakce aktivuje imunitní systém, aniž by došlo k jeho přestimulování.

Zvýšení obranyschopnosti organismu

Důsledkem je zvýšená obranyschopnost organismu proti virům, bakteriím, plísním a dokonce i určitým typům nádorových buněk. Proto jsou betaglukany často vyhledávány pro posílení imunity, zejména v obdobích zvýšené nemocnosti nebo při rekonvalescenci.

Další zdravotní benefity betaglukanů

Kromě imunomodulačních účinků mají betaglukany i další prokazatelné zdravotní benefity. Jsou ceněny pro svou schopnost snižovat hladinu cholesterolu v krvi, konkrétně LDL ("špatného") cholesterolu, a to vazbou na žlučové kyseliny v trávicím traktu, čímž brání jejich reabsorpci a nutí játra spotřebovat více cholesterolu k jejich syntéze.

Prevence kardiovaskulárních onemocnění

Díky tomu přispívají k prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Dále pomáhají stabilizovat hladinu krevního cukru, což je obzvláště prospěšné pro lidi s diabetem 2. typu nebo s inzulinovou rezistencí.

Regulace tělesné hmotnosti

Tím, že tvoří gelovitou hmotu v trávicím traktu, zpomalují vstřebávání glukózy a prodlužují pocit sytosti, což může být přínosné i při regulaci tělesné hmotnosti. Jako rozpustná vláknina také podporují zdraví trávicího systému tím, že působí jako prebiotikum – potrava pro prospěšné střevní bakterie, čímž přispívají k vyvážené střevní mikroflóře.

Zdroje betaglukanů

Betaglukany se běžně vyskytují v celozrnných obilovinách (ovesné vločky, ječmen), ale také v houbách (např. hlíva ústřičná, shiitake, reishi, maitake) a kvasnicích. Pro terapeutické účely se často využívají ve formě doplňků stravy, kde je jejich obsah koncentrovanější a standardizovaný.